Een kunst van leven

Een experimentele etnografie over healing in Nederland.
Doctoraal Scriptie Culturele Antropologie. (2005)

In deze etnografie geeft ik inzicht in het werk en leven van drie Nederlandse healers. Door de ervaringen van de healers, hun cliënten en zichzelf centraal te stellen, wil ik dieper doordringen tot de kern van healing dan antropologen doorgaans doen wanneer ze afstandelijke theorieën gebruiken om healing te verklaren. Daarnaast wil ik laten zien hoe healing een interessant alternatief voor en aanvulling biedt op westerse werkelijkheidsvisies. Zoals antropologen inzicht proberen te krijgen in het handelen, denken en voelen van mensen door naar anderen te kijken, proberen de mensen die zich met healing bezig houden inzicht te krijgen door naar zichzelf te kijken. Healing kan gezien worden als een levenskunst en doordat ik de nadruk leg op de ervaringen en een visie ‘van binnenuit’ laat zien, presenteer ik deze levenskunst op intense wijze en maak ik duidelijk dat deze experimentele vorm van onderzoek een meerwaarde heeft voor de antropologie. 

Over de vormgeving

Deze doctoraal scriptie heeft een afbeelding op het voorplat dat door mij zelf is geschilderd. Het is voor mij een symbool van genezing.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven