Het is de Liefde, legende

Novelle (2016 en 2020)

Engeland, zeventiende eeuw. Een sensitief meisje besluit na het overlijden van haar vader het dorp te verlaten en het bos in te trekken. Ze ervaart het leven vrijer en mystieker dan de dorpsbewoners en schrijft hierover in haar schrift. De dorpelingen veroordelen haar en begrijpen haar niet. Als ze een jongen leert kennen waarvoor ze een allesomvattende liefde voelt, verandert alles.

Het is de Liefde is een legende over wie we werkelijk zijn.

*

Geboeid las ik het tere boekje. Je schrijft erg mooi.’ Thomas Verbogt

*

[Het is de Liefde is] is een bijzonder boek, zelfgemaakt en mooi vormgegeven. En als het verhaal dan ook nog eens bijzonder is en prachtig opgeschreven, dan is dat een cadeautje. Dankjewel, voor Het is de Liefde. Ik hoop dat je nog veel meer gaat schrijven. Ik vond het echt erg mooi, mooie beeldspraak erin. Het raakte me.‘ Suzanne Wouda

*

Voor mij was het handgemaakte boekje niet nodig. Het verhaal zelf is al bijzonder en goed. Wim Daniëls

*

Een prachtig verhaal. Ik heb niet eerder zo’n verhaal gelezen. Het is echt heel speciaal, het is meer dan een verhaal. Er zit zoveel meer in dan alleen de plotlijn. De koppeling met Jezus is heel bijzonder. Ik voelde de verlossing aan het einde. Je hebt me geraakt!‘ Sandra Bernart

*

*

Het is de Liefde verscheen in het Engels als Love is the way. De beide handgebonden uitgaven zijn uitverkocht.

Maar Het is de Liefde en Love is the way zijn nu uitgegeven in een vernieuwde vorm met ISBN. Ze zijn overal (online) verkrijgbaar.

Update: sinds 2022 ben ik gestopt met de verkoop via alle (online) boekhandels. De laatste boeken zijn via mijzelf verkrijgbaar. Stuur me een e-mail met je naam, adres en bestelling en ik stuur ze naar je toe: sofie@sofiesmit.nl

 • Het is de Liefde, legende – Sofie Smit
 • ISBN: 978 908 301 51 18
 • NUR: 301
 • Bladzijden: 88
 • Prijs 19,-
 • Love is the way, legend – Sofie Smit
 • ISBN: 978 908 301 51 25
 • NUR: 302
 • Bladzijden: 88
 • Vertaling door: Laura Vroomen
 • Prijs 19,-

*

Het ontwerp van het schrift met een slotje is behouden, tevens is de bindtechniek onveranderd. Ik ben zelf erg blij met het nieuwe ontwerp, het is fris, vol licht en voelt voor mij net zo liefdevol als de handgebonden uitgave!

Het omslag is, net zoals de pagina’s, gemaakt van Biotop papier. Een duurzaam geproduceerd, zacht papier met een natuurlijke tint. De sluiting heet ‘notarissluiting’ en maakt dat het boekje de uitstraling van een dagboek krijgt.

*

Lees mij. Ik help je herinneren wie je bent.

Ik koos voor het lettertype Plantagenet Cherokee. Een oud lijkend lettertype met een mooie schreef – de dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken. Het is ontworpen in 1996. De naam Plantagenet komt van een Engelse adellijke familie uit de middeleeuwen. 

Binnenin het schriftje bevinden zich verschillende inktspatjes.

*

Het omslag met pamfletbinding zoals in de zeventiende eeuw ook voorkwam.

*

Het bruine touw van de binding heeft dezelfde kleur als die van de notarissluiting.

Het boek is ontworpen naar het schrift van het meisje in het verhaal. Terwijl je leest, houd je haar geheime schrift in je handen.

*

Over het handgebonden ontwerp

Ik printte alle pagina’s en vouwde ze daarna met het vouwbeen van mijn overleden schoonvader. Hij was een boekbinder, maar helaas heb ik hem nooit leren kennen. Mijn schoonmoeder gaf zijn vouwbeen aan mij. Een bijzonder cadeau dat ik graag gebruik.

*

Voor mijn boeken gebruik ik Biotop papier, dat een mooie kleur heeft, zacht is en milieuvriendelijk is geproduceerd. Bovendien komt de zwarte kleur van de inkt er goed op uit – hij wordt donkerder.

*

Na het vouwen, volgde het doorsteken van het papier: drie gaatjes voor het binden. Ik gebruikte een oude en eenvoudige bindtechniek die past bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

*


Ik bond het boek met henneptouw, een geweldig natuurlijk product dat zich uitstekend leent voor het binden van dit boekje.

Elk exemplaar heeft een nummer en is door mij ondertekend. Ik heb meer dan 280 exemplaren gemaakt en verkocht.

*

Het is de Liefde was te koop bij boekhandel Van Piere in Eindhoven, Bibliotheek Eindhoven, boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg, spirituele winkel Pleiade in Tilburg, Pop-up Petit in Tilburg, boekhandel Adr. Heinen in Den Bosch, Bek, boeken en bijzonders in Veghel.

Het is de Liefde is opgenomen in de collectie van Bibliotheek Eindhoven.

In 2016 had ik ook een Facebook pagina gemaakt voor Het is de Liefde. Je kunt hem hier bekijken.

*

In 2017 bond ik op Valentijnsdag Het is de Liefde in in boekhandel Van Piere.
Mijn tekening van het omslag van Het is de Liefde stond op de voorkant van de agenda van februari 2017.
Interview door Wim Daniels over Het is de Liefde. Na afloop signeer ik. Dit was een erg emotioneel moment voor mij. Om in het openbaar over dit verhaal te spreken raakte me diep. Zo is elke ervaring, elke stap die ik zet met schrijven, waardevol voor me.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven