Eindhovens Dagblad

BEST – Bij de boeken van Sofie Heleen van Hapert gaat het niet alleen om de inhoud, maar ook om de vormgeving. En ze maakt haar boeken helemaal zelf.

Lilian Dominicus 31-10-17, 10:30 Laatste update: 15:57 

‘Toen de ouders van Merel Schuttevaer besloten om hun huis aan de Lindelaan te verkopen, waren ze compleet gelukkig.’ Het is de eerste zin uit het boek Tieleman van Sofie Heleen van Hapert (36) uit Best en opvallend genoeg is dat het enige dat niet van haarzelf is. Taalkundige, columnist en Neerlandicus Wim Daniëls verzon die, als opdracht van een schrijfcursus.

Bijzondere werkwijze

Van Haperts werkwijze is bijzonder. Ze maakt haar boeken helemaal in eigen beheer: ze schrijft het verhaal, illustreert de kaft, ontwerpt de vormgeving, print de pagina’s en bindt het geheel in. Eerder deed ze dat al met Het is de Liefde (2016), een legende over een sensitief meisje dat het dorp ontvlucht en het bos intrekt, en Alles is Gevoel (2017), een essay over gevoelens. Het eerste boek heeft ze naar het Engels laten vertalen. En dan is er nog haar kunstboek The Beginning of Creation, dat in galerie Ma-wah in Londen hangt en waarvan maar één exemplaar bestaat.

,,Veel schrijvers zijn op zoek naar een uitgever, maar gaandeweg merkte ik dat dat mijn weg niet is, ik vind het leuker om het zelf te doen”, zegt ze, in de voormalige babykamer van haar huis in de wijk Kantonnier waar ze aan al haar boeken werkt. De commode – haar zoons zijn nu 4 en 8 jaar – is omgebouwd tot werktafel. Er staan een oude printer (‘inkjet, want een laserprinter werkt voor mij niet’), een laptop, allerlei soorten papier en materialen om papier te snijden of in te binden.

Kaft

Het is de Liefde heeft een kaft van handgeschept papier met een bewerkte potloodtekening en een veer als boekenlegger. ,,De veer komt ook in het verhaal voor”, zegt ze. Alles is Gevoel kreeg een kaft van roze vilt (‘om te kunnen voelen’) en een open rug om het gevoel symbolisch te laten stromen. De boektitel Tieleman is geborduurd en er hangt een draadje los. ,,Omdat er bij iedereen wel een draadje los zit”, verklaart ze.

Terug naar die ene eerste zin in Tieleman. Ze gebruikte die als de basis van een verhaal over het loskomen van de patronen die je vanuit je opvoeding meekrijgt. Ze schreef het in 2014, nadat haar tweede zoon werd geboren. Van Hapert zag steeds beter in hoe haar gedrag werd gevormd door dat wat ze in haar jeugd had meegemaakt. ,,Ik kon moeilijk mezelf zijn, was constant bezig aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Het krijgen van kinderen kan bij sommigen als een katalysator werken. Er vielen bij mij toen heel veel kwartjes. Je begint je weer dingen van vroeger te herinneren. Bij mij kwam een gevoel van onmacht boven, dat ik normaal was gaan vinden. Pas nu realiseer ik me dat dat niet normaal was.”

Bij de geboorte van de tweede besloot ze het contact met haar ouders te verbreken. ,,Als ik op bezoek was geweest merkte ik dat ik uitgeput was, in plaats van dat ik er energie van kreeg. Ik ben me ervan bewust dat ik hier maar even ben en ik wil de tijd goed gebruiken.” Tegelijkertijd realiseert ze zich dat ze het bij haar kinderen ook niet altijd goed zal doen. ,,Maar ik hoop dat als ze naar me toekomen, dat ik zal zeggen: ‘ik luister, want het is niet voor niets dat je dit tegen me zegt’.”

Op zondag 12 november presenteert Van Hapert Tieleman tijdens de Feel Good Market in het Eindhovense Klokgebouw. De andere werken zijn dan ook te koop.

Link naar artikel online: https://www.ed.nl/best/sofie-heleen-van-hapert-uit-best-bij-iedereen-zit-wel-een-draadje-los~aaa82837/

Posts created 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven