The beginning of creation:

Everything that gives birth to live is feminine

Boekkunst (2017)

‘Everything that gives birth to live is feminine’ is een deel van een quote van Lorraine Canoe van de Mohawks (Native Wisdom, 1995, Joseph Bruchac). Ze inspireerde me om een boek te maken over de het begin van de schepping.

Ik maakte het in opdracht van galerie Ma-wah in Londen waar het lange tijd tentoongesteld hing.

De tekeningen maakte ik toen ik zeventien was. Toen ik vijfendertig was combineerde ik ze met het ronde ontwerp en de tekst. Twee fasen uit mijn leven komen in dit boek samen.  

Over het handgebonden ontwerp

De vooromslagen van het boek zijn in het midden te vinden. Daar staat “Het begin van de schepping” – het boek wil van binnen naar buiten gelezen worden. Het achterplat bestaat uit de twee delen van de ‘doos’ waarin het boek wordt bewaard als het is gesloten.

De pagina’s zijn rond, want alles is een cirkel: de planeten, de sterren, de seizoenen, levenscycli en je daden zullen naar je terugkomen. Een cirkel met een kleine stip in het midden is een van de meest heilige symbolen op aarde.


De levensdraad, die in de mythologieën werd gemeten en gesneden door drie godinnen, verbindt de pagina’s met elkaar. Hij gaat door het midden van de pagina’s: het centrum dat het middelpunt van het heelal representeert, het centrum dat je overal kunt vinden en dat in ons allen aanwezig is.De tekeningen evolueren in zeven stappen, zoals de zeven dagen van de schepping (deze God rustte niet). Van eenvoudige schetsen van het centrum van de geboorte, tot het uiteindelijke schilderij waarin God onze planeet aarde baart. Ze beslaat het hele universum en is daarom niet volledig belichaamd door een menselijke vorm.

In het begin was er niets. Het is de knoop in het midden van de draad, tussen de twee vooromslagen in. Daarnaast wordt het niets vertegenwoordigd door de kleinste pagina’s, die volledig leeg zijn. Uit dat niets ontstaat een oerknal zoals wordt weerspiegeld in de tekeningen die steeds groter worden naar beide kanten toe – het universum dat nog steeds groeit.

Je kunt dit boek van de schepping aan een plafond hangen. Als er een beetje wind is, zal het zacht worden gewiegd en bewogen. Net zoals wij – creaties van kunst die we zijn – ook worden bewogen door de wind van het leven.

The beginning of creation: everything that gives birth to live is feminine maakte ik in de zomer van 2017. Twee jaar lang was het te zien in Ma-wah gallery in Londen. Vanaf 2019 is het terug in Nederland, in centrum Flow in Uden. Er is één exemplaar van.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven